Ana içeriğe atla

HASAN BAYAR - NARİN ŞARKI SÖZLERİ

 **Hasan Bayar - Narin Şarkı Sözleri Kıta Kıta Analizi**



### **1. Kıta:**

*Güller gül olsun  

El koparmasın  

Alma yazıktır  

Umut solmasın*


Bu kıta, masumiyetin ve saflığın sembolü olan "gül" ile başlıyor. Burada "güller gül olsun" ifadesi, Narin’in masumiyetinin bozulmaması gerektiğini vurguluyor. "El koparmasın" ve "alma yazıktır" cümleleri, sevilen kişinin (Narin’in) yaşamına müdahale edilmemesi, ona zarar verilmemesi gerektiğini dile getiriyor. "Umut solmasın" ise masum bir çocuğun geleceğe dair hayalleri ve umutlarının koruma altına alınmasını ifade eder. Bu kıta genel olarak koruma ve savunma arzusunu simgeler.


### **2. Kıta:**

*Narinler gül olsun  

Gözler değmesin  

Narinler kuş olsun  

Eller değmesin*


Bu bölüm, Narin’in kırılganlığını vurgulayan "narinler" kelimesi ile başlar. "Gözler değmesin" ve "eller değmesin" ifadeleri, Narin’e yapılacak her türlü kötülüğe karşı bir savunma talebi olarak öne çıkar. Narinlerin gül ve kuş ile özdeşleştirilmesi, masumiyetin, özgürlüğün ve zarafetin simgesi olarak kullanılmıştır. Kız çocuğunun dokunulmamış, saf ve özgür kalması gerektiği üzerine bir vurgu yapılmaktadır.


### **3. Kıta (Nakarat):**

*Har olsun  

Kor olsun  

Nar olsun  

Narinime kıyanlara  

İki dünya bedbaht olsun  

Kabul eyle ya Rabbi*


Nakarat bölümü, şarkının en güçlü duygusal tepkisini ortaya koyar. "Har olsun, kor olsun, nar olsun" cümleleri, Narin’e zarar verenlere karşı duyulan derin öfkeyi ve onların cezalandırılması arzusunu ifade eder. "İki dünya bedbaht olsun" kısmı, hem bu dünyada hem de ahirette suçluların ceza çekmesini dile getirir. Son cümle olan "Kabul eyle ya Rabbi," Tanrı’ya yapılan bu duanın kabul edilmesi isteğidir. Şarkıdaki adalet arayışını ve öfkeyi en güçlü şekilde bu bölümde hissediyoruz.


### **4. Kıta:**

*Gülüşü Narin  

Saçları Narin  

İsmi ile müsemma  

Kendisi narin*


Bu kıta, Narin’in güzelliğini ve kırılgan yapısını öne çıkarıyor. "Gülüşü Narin" ve "Saçları Narin" ifadeleri, onun saflığını ve zarif yapısını yansıtıyor. "İsmi ile müsemma, kendisi narin" cümlesi ise, onun adının anlamıyla tam bir uyum içinde olduğunu, yani hem adıyla hem de kişiliğiyle narin olduğunu vurguluyor. Bu bölüm, Narin’in zarafetini ve masumiyetini anlatan bir güzelleme niteliğinde.


### **5. Kıta:**

*Narine kıyanda  

Var mı ki insaf  

Narinime kıyan  

Olur mu insan*


Bu kıtada, Narin’e zarar verenlerin insanlık dışılığı sorgulanıyor. "Var mı ki insaf" cümlesi, ona zarar verenlerin vicdanının olup olmadığını sorgularken, "Olur mu insan" ifadesi ise bu zalimliği yapanların insanlıklarından şüphe duyulduğunu belirtiyor. Narin’e zarar verenlerin acımasızlığını gözler önüne seren bu kıta, adalet arayışını daha da güçlendirir.


### **6. Kıta:**

*Bir gülüşü var ki  

Rahmet değil mi  

Bir bakışı var ki  

Umut değil mi*


Bu kıta, Narin’in saflığını ve masumiyetini vurgulayan bir methiye niteliğindedir. "Bir gülüşü var ki rahmet değil mi" ve "bir bakışı var ki umut değil mi" ifadeleri, Narin’in sadece varlığıyla bile etrafına huzur, rahmet ve umut saçan bir çocuk olduğunu anlatır. Onun gülüşü ve bakışları, hayatın masum ve güzel yönlerini temsil eder.


### **7. Kıta:**

*Narinlere kıymak  

Günah değil mi  

Narine dokunmak  

Günah değil mi*


Bu kıtada, Narin’e zarar vermenin ne kadar büyük bir günah olduğu dile getirilir. "Narinlere kıymak" ve "Narine dokunmak" ifadeleri, bir çocuğa yapılan kötülüğün ve masumiyetin bozulmasının affedilemez bir suç olduğunu anlatır. Masum bir varlığa yapılan zalimlik, ahlaki ve dini bir sorgulama içerir.


### **8. Kıta (Nakarat):**

*Har olsun  

Kor olsun  

Nar olsun  

Narinime kıyanlara  

İki dünya bedbaht olsun  

Kabul eyle ya Rabbi*


Bu nakarat, şarkının ana teması olan adalet ve ceza isteğini yinelemekte. Bir önceki kıtayla aynı şekilde Narin’e zarar verenlere yönelik beddualar ve Tanrı’ya yapılan dualarla devam eder.


### **9. Kıta:**

*Gülüşü Narin  

Saçları Narin  

İsmi ile müsemma  

Kendisi narin*


Bu kıta, şarkının başında yer alan güzellemenin tekrarını yapar. Narin’in güzelliği ve masumiyeti bir kez daha vurgulanarak, onun ne kadar değerli ve kırılgan olduğu anlatılır.


### **10. Kıta:**

*Narine kıyanda  

Var mı ki insaf  

Narinime kıyan  

Olur mu insan*


Şarkının son kıtası, tekrar adalet arayışını gündeme getirir. Narin’e zarar verenlerin vicdansızlığı ve insanlık dışı eylemleri bir kez daha sorgulanır. Bu kıta, şarkının kapanışını yaparken öfke ve yas duygularını güçlendiren bir vurgu taşır.


### **Sonuç:**

Şarkı, öldürülen bir kız çocuğu olan Narin’in masumiyetine yapılan bir güzelleme ve ona kıyanlara karşı duyulan öfke ve adalet arayışını harmanlayan bir ağıt niteliğinde. Narin’in saflığı ve zarafeti sürekli olarak vurgulanırken, ona zarar verenlerin insafsızlığı ve insanlık dışı davranışları kınanıyor. Şarkının genel teması, hem derin bir yas hem de güçlü bir adalet talebidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RAST - SAHTE SONBAHAR ŞARKI SÖZLERİ

Rast - Sahte Sonbahar Şarkı Sözleri ve Analizi Sensiz kaçıncı gün, kaçıncı sahte sonbahar Nasıl dolar yerin, bir başkasıyla sorsalar Unutmadım, çok özledim Bir parçam hep kanar Tüm hatıran yalan, ben orda kaybolan Bir ben mi mahfolan, kum da kaybolan Bir bakış,  Bir kaçış, Bir ateş yakarış Kaçıncı aldanış Nasıl kül gibi bitti mi? Nasıl en dbe itti mi? Ben unutmadım hiç bir şeyi, gelmez günlerimi Nasıl zehir ettiğini Ben unutmadım hiç bir şeyini Sen hatırlama boş vereni  Sensiz kaçıncı gün, kaçıncı sahte sonbahar Nasıl dolar yerin, bir başkasıyla sorsalar Unutmadım, çok özledim Bir parçam hep kanar Tüm hatıran yalan, ben orda kaybolan Bir ben mi mahfolan, kum da kaybolan Bir bakış,  Bir kaçış, Bir ateş yakarış Kaçıncı aldanış -Hikaye Kurgusu: Şarkı, sevdiği kişi tarafından terk edilen birinin yaşadığı acıyı ve özlemi anlatıyor. Hikaye, terk edilmenin üzerinden geçen zamana (kaçıncı sahte sonbahar) rağmen, kahramanın hala sevdiği kişiyi unutamadığını ve özlediğini gösteriyor. Kahraman, s

SEZEN AKSU - FİRUZE ŞARKI ANALİZİ

 Sezen Aksu - Firuze Şarkı Analizi Bir gün dönüp bakınca  Düşler içmiş olursa yudum yudum yıllarını Ağla ağla Firuze, ağla  Anlat, Bir zaman ne dayanılmaz güzellikte olduğunu Kıskanır rengini baharda yeşiller Sevda büyüsü gibisin sen Firuze Sen nazlı bir çiçek  Bir orman kuytusu Üzüm buğusu gibisin sen Firuze Duru bir su gibi  Bazen volkan gibi Bazen bir deli rüzgar gibi Gözlerinde telaş Yıllar sence yavaş Acelen ne, bekle Firuze Acılı bir bakış yerleşirse eğer Kirpiğinin ucundan göz bebeğine Her şeyin bedeli var, güzelliğinin de Bir gün gelir ödenir  Öde Firuze Kelime ve kelime öbeği analizi Şarkıda kullanılan kelimeler ve kelime öbekleri oldukça zengin ve çeşitlidir. Bu durum, şarkının hem anlamsal hem de duygusal açıdan zengin olmasını sağlamaktadır. Şarkıda geçen bazı önemli kelimeler ve kelime öbekleri şunlardır: "Düşler içmiş olursa yudum yudum yıllarını" - Bu kelime öbeği, zamanın hızla geçmesini ve gençliğin çabuk bitmesini ifade etmektedir. "Kıskanır rengini bah

TATLI DİLLİM GÜLER YÜZLÜM NEREDESİN SEN ŞARKI SÖZLERİ

  Neşet ERTAŞ - Neredesin Sen Şu Garip Halimden Bilen Şiveli Nazlım Göğnüm Hep Seni Arıyor Neredesin Sen Tatlı Dillim Güler Yüzlüm Ey Ceylan Gözlüm Göğnüm Hep Seni Arıyor Neredesin Sen Şarkı Sözleri Ben Ağlarsam Ağlayıp Gülersem Gülen Bütün Dertlerimi Anlayıp Göğnümü Bilen Sanki Kalbimi Bilerek Yüzüme Gülen Göğnüm Hep Seni Arıyor Neredesin Sen Sinemde Gizli Yaramı Kimse Bilmiyor Hiçbir Tabip Yarama Merhem Olmuyor Boynu Bükük Bir Garibim Yüzüm Gülmüyor Göğnüm Hep Seni Arıyor Neredesin Sen Neşet Ertaş - Neredesin Sen Şarkı Anlamı Hikaye Kurgusu: Şarkı, sevdiğinden ayrı düşmüş ve onu arayan birinin duygularını anlatıyor. Bu kişi sevdiğinin tatlı dilini, güler yüzünü ve ceylan gözlerini özlüyor. Onunla birlikteyken mutlu olduğunu ve dertlerinin unuttuğunu söylüyor. Sevdiği kişiyi her yerde arıyor ama bulamıyor ve ona sitem ediyor. Ana Tema: Ayrılık, özlem, hasret ve sevgi. Anahtar Kelimeler ve Anlamları: Şiveli Nazlı: Tatlı dilli, nazik Ceylan Gözlüm: Güzel gözlü Garip: Yalnız, kim