ElMusto - Familia Focus ŞARKI SÖZLERİ Analizi
### 1. Kıta
**"Çıkıyoruz aga basamakları / Kullanmadan yasal hakları / Familia topluyo alacakları / Siz hesap edin olacakları"**
Bu kıtada, şarkının ana karakteri veya "Familia" adıyla anılan bir grup, hızla yükselme ve güçlenme sürecinde olduklarını ifade ediyor. "Yasal hakları kullanmamak," doğrudan ya da dolaylı yollardan güç kazanmayı ima edebilir. Ayrıca, "alacakların toplanması" ifadesi, karşılarına çıkan engelleri aşma ya da rakiplerinden intikam alma anlamına gelebilir. Bu kıtada belirgin olan tema, güçlü bir duruş ve kendi yolunu çizme arzusudur.
---
### 2. Kıta
**"Biz bu şehrin sert holiganları / Söylüyoruz sloganları / Ben unutmam yaşananları dayı / Sizin hakkınız dar ağaçları"**
Bu kıtada, şarkıcı kendini "şehrin holiganı" olarak tanımlıyor ve şehir hayatının zorlukları karşısında pes etmeden ayakta kalmanın önemini vurguluyor. "Unutmamak" ve "dar ağaçları" gibi ifadelerle, geçmişte yaşanan zorluklar veya düşmanlarına karşı beslenen kin açıkça dile getiriliyor. Bu kıta, gücü ve adaleti kendi yöntemiyle sağlamayı öne çıkarıyor.
---
### 3. Kıta
**"Çağlayan adliye konvoy s class babalar tahliye / Gidiyoruz tatile miami deniz kum güneş palmiye / Yok baba endişe aileden aldım yeterince terbiye / Ben almıyorum tavsiye kafayı yersin dönersek biz eskiye"**
Burada adliyeye, lüks arabalara ve tatil yerlerine yapılan göndermelerle bir statü vurgusu var. “Endişe yok, aile terbiyesi aldım” gibi ifadeler, ahlaki bir temel üzerinden konuşsa da “tavsiye almamak” karakterin kendi başına karar verme eğilimini gösteriyor. Bu kıtada, geçmişe dönmenin ve aynı hataları yapmanın bir "delilik" olarak tanımlanması da dikkat çekici bir özgüvene işaret ediyor.
---
### 4. Kıta
**"Rast gider işimiz gücümüz / Kafamız dik gülüyo yüzümüz / Siz sizsiniz bizde üçümüz / Sizden büyük o ufak çükümüz"**
Bu kısımda şans, kendine güven ve gurur ön planda. “Bizde üçümüz” ifadesi, grup içerisindeki birliği vurgularken, "ufak çükümüz" benzetmesi, müstehcen ama mizahi bir şekilde karşı tarafla bir üstünlük iddiasında bulunuyor. Bu kıta, birlikte güçlenme temasını eğlenceli bir dille aktarıyor.
---
### 5. Kıta
**"Kırmızı halılara bastık / Jet sosyetede açılır önümüz / Galiba kafayı yaktık / Kim kimi yerse sahada görürüz"**
Burada, ünlü bir yaşam tarzına ve başarıya işaret eden “kırmızı halılar” ve “jet sosyete” gibi ifadeler kullanılıyor. Bu kıtada, sosyete içerisinde bir yer edinme ve karşılaştıkları rekabetin yoğun olduğu anlaşılıyor. “Kim kimi yerse” ifadesi, hayatı bir mücadele olarak görme ve bu mücadelede kazanan olma arzusunu ifade ediyor.
---
### 6. Kıta
**"Koydum belde çift makina / Almadım kimseden bir destek / Ekmeğe taş koyana ra ta ta / Onlarda mafya ama bir çeyrek"**
Burada, silahlı bir ifade olan “çift makina” ile bir tehdit unsuru eklenmiş. Desteksiz bir şekilde başarıya ulaşma ve “mafya” benzetmesiyle, kendilerini başkalarına göre daha üstün bir konuma koyma teması görülüyor. Bu kıta, tehditkâr bir ton ve güce duyulan övgü içeriyor.
---
### 7. Kıta
**"??ınakoyim gel / Kral kimmiş gör bilader / Bizde rica yok emir var / Bana derler baba gazanfer"**
Bu kıtada, "güçlü lider" imajı, "Baba Gazanfer" gibi geleneksel Türk mafya kültüründen alınmış bir isimle pekiştirilmiş. Karakterin otoriter bir imaj çizdiği ve saygıdan çok emir verme yoluyla bir etki bıraktığı görülüyor.
---
### 8. Kıta
**"Bitmez bizdeki çareler / Ahmet kayadan nağmeler / Yağsın patlasın mermiler / Valla kahrolur abiler hee"**
Burada, Ahmet Kaya'ya gönderme yaparak şarkıya nostaljik ve duygusal bir dokunuş eklenmiş. "Mermiler" ifadesi yine şiddet ve güç temasını sürdürürken, "abiler" ifadesi, karşılarına çıkan kişilere duyulan meydan okumayı ifade ediyor.
---
### 9. Kıta
**"Christian dior dior / Manita görüyo wow diyo wow / Piyasa yapmıyom / Yapınca analar ağlıyo"**
Bu kısımda, lüks ve gösterişin yer aldığı bir yaşam tarzına övgü var. "Piyasa yapmak" tabiri ile bu tür davranışlardan kaçınmak gerektiği belirtilse de, yapıldığında karşı tarafta kıskançlık uyandırdığı ifade ediliyor.
---
### 10. Kıta
**"Araba cabrio / Agalar yine mi kovalıyo / Trajik olaylar had safha / Bu dünya bizi mi koparıyo"**
Burada, "cabrio" gibi lüks bir arabanın içinde hayatın hızı ve bazen trajik olayların bir araya geldiği vurgulanmış. "Bu dünya bizi mi koparıyo" cümlesi, varoluşsal bir sorgulama içeriyor, hayatın verdiği zorluklara karşı duyulan öfke ve başkaldırı temasını güçlendiriyor.
---
### 11. Kıta
**"Anlamadım / Locadayız canım duyamadım / Hızlıydım bu gece duramadım / Milyonlar koydumda doyamadım / Paparayı bile yaraladım (puh)"**
Bu kıtada, lüks bir yaşamın getirdiği uyuşukluk, aşırılık ve doyumsuzluk anlatılıyor. Para, hız, lüks gibi unsurlarla birlikte hayatın hızına yetişememe veya durma isteği işlenmiş.
---
### Nakarat
**"(HU HA) Bi var bi yokuz ghetto orijinal familia focus"**
Şarkının nakarat kısmında, "bi var bi yokuz" ifadesi, yeraltı kültürüne ait bir aidiyet duygusunu yansıtıyor. "Ghetto orijinal" tanımlaması, şarkıcının köklerine olan bağlılığını ifade ederken "familia focus" ise, grup içindeki dayanışmayı vurguluyor.
---
### Genel Değerlendirme
"Familia Focus," gücü, dayanışmayı, yeraltı kültürüne ve bir tür mafya liderliği imajına duyulan bağlılığı ele alıyor. Güçlü bir sokak jargonuyla yazılan şarkı, özgüven, tehdit ve meydan okuma dolu ifadelerle dolu. Şiddet ve statü vurgusu, şarkının ana karakterlerinin kendilerini nasıl gördüklerini ve çevreye nasıl yansıttıklarını gösteriyor. Lüks hayat tarzı, başarı, arkadaşlık ve kendine güvenle örülü bu anlatı, toplumun farklı kesimleri ve hayat mücadelelerine karşı tutulan bir ayna görevi görüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder